Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ραφήνας καλεί σε ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, στο χώρο του Γυμνασίου το Σάββατο 28/9/13, στις 17.30μ.μ.

Οι αλλαγές που γίνονται στη δομή και στο περιεχόμενο του σχολείου με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων που θέλει τα παιδιά μας να γίνουν το φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Αφού μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προχώρησε σε συγχωνεύσεις σχολείων, έστειλε στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς με τις καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και χιλιάδες μαθητές στον «αέρα», έρχεται τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, να βάλει περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων.

Το Γενικό Λύκειο, μέσα από ένα πλήθος εξετάσεων, μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο. Υποβαθμίζεται ο όποιος μορφωτικός του ρόλος.  

Προωθείται έτσι η μαζική στροφή των παιδιών από νωρίς εκτός σχολείου, στα εκπαιδευτήρια της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, απ’όπου βγαίνουν στην παραγωγή από τα 15 τους με μια ψευτοκατάρτιση χωρίς επαγγελματική εκπαίδευση και πτυχίο για δουλειά. Το έχουν δουλέψει καλά, με επιχειρήματα όπως «δεν παίρνουν τα γράμματα», ή ότι «αυτές  τις ανάγκες έχει η αγορά».

Η τσάμπα εργασία, η λεγόμενη μαθητεία που γενικεύεται σε όλες τις σχολές κατάρτισης, δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.

Έχουμε ανάγκη ένα σχολείο, που θα μορφώνει ουσιαστικά, θα διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για τα γρήγορα άλματα της τεχνολογίας και της  επιστήμης. 

Θέλουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια. Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, μετά το Λύκειο. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Ø  Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ø  Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κλπ).
Ø Οι εξετάσεις στο σχολείο, να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα, όχι στις Πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
Ø Κατάργηση του έτους μαθητείας. Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος, που νομιμοποιεί την εργασία από τα 15 έτη. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
Ø Όχι στις απολύσεις-διαθεσιμότητα. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση. Άμεσα να διασφαλισθεί η συνέχεια των σπουδών για τους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ (ειδικότητες που καταργήθηκαν).
Ø Όχι στην υποχρηματοδότηση της παιδείας. Έκτακτη χρηματοδότηση τώρα των σχολικών επιτροπών.
Ø  Δωρεάν ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές  με αστικά και υπεραστικά μέσα.
Ø Λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και άμεση λειτουργία του 2ου Γυμνασίου Ραφήνας.



                                                                   Ραφήνα, 9/9/13